Ενδιαφέρον άρθρο για μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση παραγωγικού σκοπού με όραμα την αειφορία. Κατασκευή οικολογικών πήλινων σπιτικών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας της Α' Λυκείου στην ενότητα 10.6 όπου αναφέρονται οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις.
0 Comments
Ενδιαφέρον άρθρο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και Ευρώπη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή στην Αθήνα 1-3 Ιουλίου του 2016. Συγγραφέας του άρθρου ο Κατηχωρίτης Στέργιος. Κατηχωρίτης (2016). Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και Ευρώπη του 2020. Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία και Οικονομία, 1, 325-350
Ένα ενδιαφέρον βίντεο της διαΝΕΟσις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Πώς θα επηρεαστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγροτική της παραγωγή; Πόσο θα επιβαρυνθεί το αστικό περιβάλλον, πόσο θα κινδυνεύσουν τα δάση και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς; Τι θα απογίνουν οι ακτές; Πόσο θα πληγούν οι παραλίες της, ή τα λιμάνια της; Πώς θα επιβαρυνθεί η δημόσια υγεία; Συγκλονιστικό βίντεο από το SkyNews που δείχνει την εξόρυξη του πολύτιμου κοβαλτίου από παιδιά. Το κοβάλτιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Το βίντεο μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση συζήτησης και προβληματισμού.
O κ. Ντα Σίλβα (γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) μίλησε στο CNN Greece, για τη σπατάλη τροφίμων, την πιθανότητα να ζήσουμε μια νέα επισιτιστική κρίση, την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο και το μέλλον των μεταλλαγμένων.
Iδιαίτερα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ από το National Geographic (2016) διάρκειας 01:35:17. Παρά την μεγάλη διάρκεια καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον και παρουσιάζει τις δραματικές επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής σήμερα. Πολύ χρήσιμο για όλους είτε έχουν είτε δεν έχουν προηγούμενη γνώση για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά και όλα τα προβλήματα - ζητήματα της Βιώσιμης / Αειφόρου Ανάπτυξης.
Σύντομο βίντεο που παρουσιάζει μια συνοικία της πόλης Μάλμε της Σουηδίας όπου με την βοήθεια της τεχνολογίας αντιμετωπίζει το πρόβλημα της βιωσιμότητας σήμερα αλλά και στο μέλλον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση συζήτησης στο μάθημα Πολιτική Παιδεία της Α' Λυκείου στο κεφάλαιο 10 "Επιχειρηματικότητα και καινοτομία" ώστε να συνδεθεί με το όραμα της αειφορίας.
To ντοκιμαντέρ της ActionAid «Made in Bangladesh, το πραγματικό κόστος των φθηνών μας ρούχων» γυρίστηκε με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την κατάρρευση του εργοστασίου ρούχων Rana Plaza στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Η κατάρρευση προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία της ιστορίας με περισσότερους από 1.138 θανάτους, περίπου 2.000 τραυματισμούς, ενώ 104 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται. Προβλήθηκε στον Ant1 (05/10/2015), παρουσιάζει και αφηγείται η Μαρία Χούκλη. Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης, Έρευνα: ActionAid Μπαγκλαντές.
Μπορεί να συνδυαστεί με τα βίντεο: Καμπότζη-Μπαγκλαντές "Ραπτομηχανές" της Δύσης Μπαγκλαντές: Ένα χρόνο μετά την τραγωδία Κοινωνικό πείραμα: Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου Στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας Α' Λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) στο κεφάλαιο 10 υπάρχει αναφορά για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας. Στην ενότητα 10.2 αναφέρει "Είναι επιχειρήσεις που για την παραγωγή των προϊόντων τους χρησιμοποιούν πολλούς εργαζόμενους. Η εργασία είναι φθηνή, και αυτό συμφέρει τον επιχειρηματία. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι οι κλωστοϋφαντουργικές. Όμως, επειδή η εργασία στις ανεπτυγμένες χώρες είναι «ακριβή», γι, αυτό οι επιχειρήσεις αυτές μεταναστεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, που η εργασία είναι «φθηνή»."
Επίσης στο μάθημα ΑΟΔΕ (βιβλίο Βαξεβανίδου, Ρεκλείτη) στην σελ. 27 υπάρχει αναφορά " Οι πολυεθνικές εγκθίστανται σε υποανάπτυκες και αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες, όπου εκμεταλεύονται τις φθηνές πρώτες ύλες και πληρώνουν χαμηλούς μισθούς στο εργατικό δυναμικό". Στο παρακάτω βίντεο από το ειδησεογραφικό κανάλι euronews αναφέρονται οι εργασιακές συνθήκες και οι αμοιβές στις κλωστοϋφαντουργιες της Καμπότζης και του Μπαγκλαντές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λοιπόν, το βίντεο ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί μετακομίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας στις χώρες αυτές και βέβαια να ευαισθητοποιήθούν για το πρόβλημα της φτώχειας και της εργασιακής εκμετάλλευσης. Ενα μηχάνημα αυτόματης πώλησης τοποθετήθηκε σε κεντρική πλατεία του Βερολίνου προσφέροντας t-shirts για 2 ευρώ, για να πραγματοποιήσει ένα κοινωνικό πείραμα: Αν οι άνθρωποι δουν τις συνθήκες υπό τις οποίες παρασκευάζεται ένα ρούχο, θα το αγοράσουν;
Σύντομο βίντεο που παρουσιάζει ένα κοινωνικό πείραμα που υλοποιήθηκε στο Βερολίνο. Στόχος του να δει τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν τους υπενθυμίζει τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που φτιάχνουν τα ρούχα που όλοι οι υπόλοιποι αγοράζουμε με πολύ λίγα ευρώ. Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τα ηλεκτρονικά απόβλητα των πλουσιών χωρών και την μεταφορά τους σε σκουπιδότοπους φτωχών χωρών. Περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορούν να συζητηθούν στην τάξη. Προβλήθηκε από την ΕΤ3.
"Η παράνομη ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποτελεί μια τοξική επιχείρηση σε παγκόσμια κλίμακα. Το ντοκιμαντέρ φτάνει ως τη Γκάνα με τον δημοσιογράφο Mike Anane, ο οποίος είναι ειδικός για το περιβάλλον. Ερευνά τα αίτια της μετατροπής της χώρας του σε χωματερή ηλεκτρονικών αποβλήτων των ανεπτυγμένων χωρών." Το βίντεο (από την εκπομπή Eco-news) παρουσιάζει Ελληνικές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ανακύκλωσης σε πόλεις της Ελλάδας. Το βίντεο τονίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα, την τοπικότητα και την συνεργατική βάση των επιχειρήσεων αυτών.
Το βίντεο μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση συζήτησης στο μάθημα Πολιτική Παιδεία της Α' Λυκείου στην ενότητα 10.6 αλλά και στο μάθημα ΑΟΔΕ ως είδος επιχείρησης. Αποκαλυπτικό βίντεο για τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και την ανισοκατανομή πλούτου. Πλούσιες σε φυσικούς πόρους λαοί που ζουν στην φτώχεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ (Α ΓΕΛ): Ενότητα 13.2. «Φτώχεια, ανεργία» συζητά το πρόβλημα της φτώχειας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ (Β ΓΕΛ): Ενότητα 2.1 «ΑΕΠ και οικονομική ευημερία» και Ενότητα 2.3 «Ο ρόλος του κράτους στην οικονομία» όπου υπάρχει αναφορά για την ανισοκατανομή πλούτου» ΒΑΚΕ (Β ΓΕΛ): Ενότητα 2.2.4: «Η διανομή του Εισοδήματος» Ενώ ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να προοδεύει, ο τρίτος κόσμος αντιμετωπίζει φτώχεια, επιδημίες, πολέμους, μόλυνση του περιβάλλοντος, παιδική θνησιμότητα. Πόσο φτωχές είναι όμως στην πραγματικότητα οι χώρες του τρίτου κόσμου και πόσο πλούσιες οι "ανεπτυγμένες"; Το βίντεο προβλήθηκε στην ΚΡΗΤΗ TV, στο πλαίσιο της εκπομπής "Δεύτερη Ματιά". Αφήγηση - μοντάζ - επιμέλεια: Γωγώ Αποστολάκη Πως κατανέμει ο άνθρωπος τους πόρους; Σε τι είδους αγαθά δαπανά χρήματα όταν ένα κομμάτι του πλανήτη δεν έχει καλύψει βασικές ανάγκες;
Η σύγκριση που κάνει το WorldWatch Insitute είναι αποκαλυπτική. Βίντεο για αφόρμηση και προβληματισμό για το σύγχρονο καταναλωτικό πρότυπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Πολιτική Παιδεία (Α ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) στην ενότητα 4.1.2 Τα αγαθά - το καταναλωτικό πρότυπο.
Μια εφαρμογή για κινητά που μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη στα πλαίσια συζήτησης για υπέυθυνη - βιώσιμη κατανάλωση σχετικά με την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών και την κατανάλωση ενέργειας. Με σάρωση της ενεργειακής σήμανσης της συσκευής ο καταναλωτής παίρνει χρήσιμες οικονομικές πληροφορίες (κόστος ενέργειας) αλλά και περιβαλλοντικες πληροφορίες.
Μπορεί να αξιοποιηθεί στην ειδικότητα "Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης": στη Β΄ τάξη στο μαθήμα Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ και στην Γ΄τάξη στο μάθημα Εφαρμογές Μάρκετινγκ και να συνθεθεί με το βιώσιμο μάρκετινγκ. Μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης στο μάθημα Πολιτική Παιδεία Α' (ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ) στην ενότητα 4.1.2 όπου συζητά για την καταναλωτική συμπεριφορά. Ενδιαφέρον βίντεο από το κανάλι Euronews όπου παρουσιάζει σύγχρονα στοιχεία για την παγκόσμια διανομή πλούτου. Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη έχει τον πλούτο του 99% του παγκόσμιου πληθυσμού υποστηρίζει η οργάνωση OXFAM.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα παρακάτω μαθήματα / ενότητες: Οικολογική καινοτομία. Από το κανάλι Euronews το πραγματικό παράδειγμα μιας πολυκατοικίας στο Αμβούργο που χρησιμοποιεί ενα βιοαντιδραστήρα στην πρόσοψη, ο οποίος ζεσταίνει και τα δεκαπέντε διαμερίσματα του κτιρίου. Η κινητήρια δύναμη είναι τα μικροφύκη και η αρχή λειτουργίας του όλου συστήματος είναι η φωτοσύνθεση.. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση συζήτησης στο μάθημα Πολιτική Παιδεία της Α' Λυκείου στο κεφάλαιο 10. Επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Οικολογική καινοτομία. Πως η καινοτομία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας εταιρείας προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον; Από το κανάλι Euronews το πραγματικό παράδειγμα μιας εταιρείας στην Κροατία που καινοτόμησε ανακυκλώνοντας λάστιχα για την παραγωγή ηχοφραγμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση συζήτησης στο μάθημα Πολιτική Παιδεία της Α' Λυκείου στο κεφάλαιο 10. Επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Έξυπνη και χρήσιμη εφαρμογή για κινητά από την Fair Trade Hellas που με ένα σκανάρισμα στο barcode του προϊόντος αποκαλύπτει το παρελθόν του! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη με πραγματικά προϊόντα σε συζητήσεις για την παραγωγική διαδικασία αλλά και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη!
Από την γραμμική οικονομία στην κυκλική οικονομία. Τι είναι κυκλική οικονομία;
Πολύ χρήσιμο βίντεο από το euronews για το πως μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους. Στη σημερινή, γραμμική οικονομία: Σκάβουμε – Φτιάχνουμε – Χρησιμοποιούμε. – Πετάμε. Τελικά, χάνουμε το 90% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε ένα πλυντήριο, πριν φύγει καν από το εργοστάσιο. Συζητάει για κάτι πέρα από την ανακύκλωση όπως την ξέρουμε! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα ΑΟΔΕ και στην Πολιτική Παιδεία γιατί δείχνει αληθινά παραδείγματα επιχειρήσεων που εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία! Χρήσιμο και σύντομο παραμύθι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη πριν την έναρξη οποιασδήποτε ομαδικής εργασίας των μαθητών (προπαρασκευαστικό στάδιο). Μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια αλλά και στην ενδυνάμωση ενός συνεργατικού κλίματος στην τάξη.
Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Ν. Καζαντζάκη. Ένα δυνατό κείμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη για τον προβληματισμό των μαθητών για την ανθρώπινη συμπεριφορά στην φύση και στον πλανήτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση για μια πρώτη επαφή με την έννοια της βιωσιμότητας.
Μια επιχείρηση στην Καλαμάτα καινοτομεί και μάλιστα οικο-καινοτομεί! Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο από το κανάλι Euronews που μπορεί να αξιοποιηθεί στο ΑΟΔΕ αλλά και στην Πολιτική Παιδεία της Α Λυκείου στην ενότητα 10.4 Καινοτομία. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ιδρύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοινωνική! Το βίντεο (από το κανάλι Euronews) αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης που λειτουργεί στη Σύρο. Το βίντεο μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση συζήτησης στο μάθημα Πολιτική Παιδεία της Α' Λυκείου στην ενότητα 10.6. |
Blog
Στo Blog αυτό θα δημοσιεύονται προτάσεις για διδακτικές προσεγγίσεις σχετικά με την Εκπαίδευση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την οικονομική εκπαίδευση. Προτάσεις ανα μάθημα - θεματική περιοχή
All
Άρθρα ανα ημερομηνία δημοσίευσης
June 2024
Εκπαιδευτικοί Ιστότοποι Οικονομικού περιεχομένου
economics.edu.gr econoteach.blogspot.gr/ aode.gr aoth.edu.gr gkazakou.weebly.com/ mkazakou.weebly.com/ |