Πολύ χρήσιμο βίντεο από το euronews για το πως μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους. Στη σημερινή, γραμμική οικονομία: Σκάβουμε – Φτιάχνουμε – Χρησιμοποιούμε. – Πετάμε. Τελικά, χάνουμε το 90% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε ένα πλυντήριο, πριν φύγει καν από το εργοστάσιο. Συζητάει για κάτι πέρα από την ανακύκλωση όπως την ξέρουμε!
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα ΑΟΔΕ και στην Πολιτική Παιδεία γιατί δείχνει αληθινά παραδείγματα επιχειρήσεων που εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία!
Αυτό συμβαίνει στους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.
Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος που σχεδιάζουμε, παράγουμε και χρησιμοποιούμε αυτό το πλυντήριο ρούχων.
Φανταστείτε προϊόντα που μπορούν να ανακατασκευαστούν, να ανακαινιστούν και να ανακυκλωθούν.
Αυτό σημαίνει πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Μέταλλο και πλαστικό δεν καταλήγουν στη χωματερή, αλλά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων αγαθών.
Η κυκλική οικονομία θα βοηθήσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που θα εξοικονομήσουν 600 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συμβάλει και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας έχει ως στόχο να ταρακουνήσει την Ευρώπη!
«Horizon 2020» το όνομα του.
Γι’ αυτό, «Διαρθρωτικά Ταμεία» και «Ταμείο Συνοχής» έχουν αντλήσει δισεκατομμύρια με στόχο την αποδοτικότητα των πόρων, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
Στοίχημα αποτελεί η αλλαγή των νόμων που αφορούν τα απόβλητα και τους χώρους υγειονομικής ταφής. Ακόμη, οι παραγωγοί ενθαρρύνονται να επαναχρησιμοποιούν υλικά που μέχρι σήμερα πετούσαν.
Οι εταιρείες που «αγκάλιασαν» την κυκλική οικονομία εξοικονομούν τεράστια ποσά, μειώνουν το ενεργειακό κόστος καθώς και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Ζιλιέμ Ντεζαρντίν μας συστήνει τις εταιρείες που ήδη κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους τους.
Υλικά που δεν πεθαίνουνΗ ανακύκλωση αγαθών μετά το θάνατό τους, ώστε να μην καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής δεν είναι μια καινούρια ιστορία. Τι θα γινόταν όμως αν δεν χρειαζόταν να πεθάνουν;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Οι βασικές της αρχές είναι:
- Οικολογική αντίληψη
-Εκτεταμένη εγγύηση – Καταπολέμηση προγραμματισμένης αχρήστευσης στον ιδιωτικό τομέα.
πηγή: http://gr.euronews.com/2016/01/25/cradle-to-cradle-powering-europe-s-circular-economy/